Останалите престъпления на Чакала, сред които заложнически кризи и атентати, отнеха живота на повече от 1 500 души. Той излежава доживотна присъда във Франция за убийството на двама френски полицаи и техен информатор през 1975 година.

Радикалният марксист-ленинист роден с името Илич Рамирес Санчес ще отговаря по обвинения в заговор за убийство и разрушаване на имущество с употребата на експлозиви. Става дума за четири бомбени атентата във Франция през 1982 и 1983 година, които отнеха живота на 11 души и раниха повече от сто.

Един от терористичните актове беше срещу влака Париж - Тулуза, в който често пътувал тогавашният кмет на френската столица Жак Ширак. Разузнавателните служби смятат, че именно Ширак е бил мишената.

Останалите нападения бяха срещу парижкия офис на арабския вестник “Ал Уатан”, срещу гара в Марсилия и високоскоростен влак ТЖВ.

Най-известното деяние на Чакала е през 1975 година, когато взема за заложници 70 души, сред които 11 министри по време на среща на ОПЕК във Виена. Терористът избяга със самолет в Алжир, заедно с 40 заложници. Смята се, че венецуелецът, приел исляма, стои и зад убийството на израелски спортисти на олимпиадата в Мюнхен през 1972 година.

След две десетилетия в бягство, беше заловен в Судан, през 1994 година. Сега излежава доживотната си присъда в Източна Франция. В своя книга от 2003 година, Чакала се възхищава на Осама бен Ладен и го нарича бляскав пример.