Най-много отпаднали има в община Кърджали, където 27 185 души по закон са отрязани от вота. В община Крумовград в списъците има 13 000 души по-малко.

Очаква се в останалите пет общини бройката да е над 30 000 души. Тези числа обаче не влияят на броя на избирателите в избирателните списъци.

Хасан Азис, кмет на Кърджали: "На последните парламентарни и на последните президентски избори, хората, които не са били в България, автоматично, преди да се приеме принципът на уседналост също са били потиснати. Затова се получава това, че в настоящия момент няма да има такава разлика, каквато би трябвало да има теоретично."

На практика, принципът на уседналост, който вече е закон, действа от години и няма да рефлектира реално върху гласовете на ДПС. Само в Кърджалийска община има повече от 120 000 потенциални избиратели.

"По постоянен адрес те са 120 716 души, те също теоретично могат да дойдат и да гласуват. Така че в Кърджали има достатъчно хора, освен кмета и местните журналисти, които да идат до урните и да упражнят своето право на глас за избор на евродепутати", обяснява Хасан Азис.

В момента в общините пресмятат броят на изселниците в Турция, чийто постоянен адрес не съвпада с настоящия. Общинските администрации ще са готови с окончателния им брой идния вторник.