Забраната за продажба на хапчета на бройка не е нова. Тя фигурира още в стария закон от 1995 година, но в него и глобите са били минимални, затова аптекарите често я нарушаваха. В новия закон наказанията стигат и до 3 000 лева, затова фармацевтите вече отказват разфасовки, различни от оригиналните.

От това са засегнати най-болните пациенти, които са и най-бедни - пенсионерите.

“Колкото по-сложна и тромава е процедурата, толкова по-вероятно е хората да се откажат от лечение или пък да приемат лечение за сметка на своя бюджет. Лекарят не трябва да се интересува, да взима под внимание количеството на лекарството в една опаковка, единственото, което трябва да преценява е здравословното състояние”, обясни д-р Владимир Сотиров.

Професор Минков е бил по време на обсъжданията на новите промени в закона. Той признава, че текстът е недогледан и че в дискусиите по него не са участвали пациентски организации: “Първото, което трябва да се направи е да се даде един гратисен период, за да се реши този въпрос. Ако това не стане, има и още един негатив - аптеките ще понесат много загуби от вече разфасованите опаковки, които ще трябва да бракуват”.