Проучването отрежда победа на Саркози с 52%. Подкрепата за кандидата на десницата обаче, е намаляла в полза на социалистката. Двамата сега са в гореща надпревара в медийното пространство.

Никола Саркози и Сеголен Роаял се озоваха днес в спор заради отменените телевизионни дебати на социалистическата кандидатка и напусналия президентската надпревара центрист Франсоа Байру.

Наблюдателите коментират, че Роаял ухажва Байру, тъй като се нуждае от неговите близо 7 милиона привърженици, за да победи съперника си. Дебатите Роаял - Байру бяха насрочени за утре преди обяд по "Канал+", но телевизията оттегли поканата си за домакинство.

Франсоа Байру обвини Саркози, че е упражнил натиск върху медията, за да не се състоят дебатите. Саркози отхвърли упреците: “Мисля, че Франсоа Байру е много разочарован. Отдавам това на неговото разочарование. Обидно е да се смята, че журналистите се подчиняват на заповеди. В същото време той ме обижда, но не го виня. Сигурно се дължи на разочарованието му”.

Сеголен Роаял изрази съгласие с Байру: “Мисля, че е прав. Във великите демокрации, особено когато Франция е на път на напише важна страница от своята история, обществената полемика трябва да бъде свободна. Трябва да се пазим от всякакъв натиск върху медиите и финансовите системи, които нямат право да отказват на французите дебати за основните им ценности и бъдещето на Франция”.

Според последното социологическо проучване, от 100 гласували на първия тур за центриста Байру, 47 ще подкрепят Роаял, а 35 - Саркози. Кандидатът на управляващите и неговата съперница ще се срещнат в телевизионен двубой на 2 май.

***
Либийски представител обвини кандидатите за президентския пост във Франция Никола Саркози и Сеголен Роаял, че използват за предизборни цели случая с осъдените на смърт български медицински сестри, съобщи сайтът www.afriqueouest.info.

Двамата френски кандидат-президенти се срещнаха вчера в Париж с роднини на осъдените българки и обещаха, че ще работят за освобождаването на медиците. Абделати Обейди, началник на отдел "Европа" в либийското външно министерство, заяви, че изявленията на френските кандидати са предизборна реклама, която далеч не отчита моралния или човешкия аспект на проблема.