Сред причините за това, руският външен министър Сергей Лавров посочи американските бази в България и Румъния наред със разполагането на система за противоракетна отбрана в Чехия и Полша.

Пред външните министри от НАТО руският първи дипломат Сергей Лавров изброи четири основни причини Русия да спре да изпълнява задълженията си по Договора за обикновените въоръжения: "глобализацията" на НАТО; разширяването на Алианса на Изток; застоят във връзка с Договора за конвенционалните оръжия; "насочената срещу Русия" система за противоракетна отбрана и американските бази в България и Румъния.

За първи път обаче Русия изтъква пряко разполагането на американски военни бази в България и Румъния като повод за свои външнополитически действия. “Ние не можем безпристрастно да гледаме как военната инфраструктура на Алианса се приближава към нашите граници”, коментира Лавров. Според него проектите на НАТО засягат "цялата архитектура на сигурността в Европа".

Руският президент Путин заяви още вчера, че Русия иска сериозен разговор за бъдещето на Договора, защото западните й партньори не изпълняват свои задължения.

“Ако този разговор не доведе до радикални промени и нашите партньори продължават да отказват да го ратифицират, то ще назрее въпроса за излизане от Договора”, категоричен е Лавров.

“Мога да ви кажа, че посрещнахме това послание със загриженост, с голяма тревога, разочарование и съжаление”, заяви Яп де Хоп Схефер.
Държавният секретар на САЩ предупреди руския външен министър "да не прави опити да внася разцепление между САЩ и съюзниците им".

Днес руският президент заяви, че системата за противоракетна отбрана, която ще бъде разгърната в Чехия и Полша, рязко ще повиши риска от взаимно унищожение.