Дарението на министър Румен Петков е от 78 отличия. Сред тях са ордени и почетни знаци, получени от министерствата на вътрешните работи на Италия, Гърция, Русия, Румъния, Израел, САЩ.

Най-високи са държавните отличия, получени от краля на Норвегия и президента на Румъния. В колекцията са руският орден "Петър Велики"-първа степен с лента, връчен за заслуги и голям личен принос в развитието на отношенията между България и Русия, както и сувенири от МОСАД и “Сикрет сървис”.

Проф. Михаил Грънчаров -директор на РИМ – Плевен: “Дарението на министъра на вътрешните работи Румен Петков е изключително голям жест за музея ни, но то е изключително голям жест и за град Плевен”.

Не по-малко ценно е и другото дарение - личният архив на македонския воевода Иван Джонев, дарен от дъщеря му. Документите и снимките разкриват непознати досега истини за борбата на ВМРО за освобождението на Македония.

Много работа предстои още върху дарението, тъй като част от записките са кодирани, а други са на парчета от цигарени кутии, казаха музейни работници. Всички експонати от даренията ще бъдат изложени пред плевенчани.