Христо Балабанов все още работи, въпреки че има диагноза множествена склероза. За да стигне до врата на апартамента си му трябват усилия и време, различни от тези за здравия човек.

За датата 20 май, когато са насрочени изборите за евродепутати Балабанов не иска да полага усилия. Помни унижението по пътя към тъмната стаичка на президентските избори. Двама души непохватно са носили количката му по стръмните стълби на столично училище.

Случаят с Христо Балабанов не е изключение. Изборите за евродепутати не са важни за хората с увреждания - това е забелязала дори Деница Димитрова - единственият народен представител в инвалидна количка в най-новата ни история. Причината - унизителната ситуация да почувстваш опасност за живота си, докато неопитни придружители бутат количката ти по стълбите.

На 20 май обаче за първи път хората с увреждания ще могат да избират в коя секция от избирателния си район им е по-удобно да упражнят правото си на глас. Това улеснение е записано в Закона за избор на евродепутати. ЦИК вече определи и безопасния за инвалидните колички наклон на рампата пред избирателните секции.