Пусти къщи и руини са единствените следи от някогашното село. Последните обитатели на Хамбар дере са напуснали домовете си преди 35 години. Селото е принудително обезлюдено през 1972 година, когато земите тук са включени в ловната резиденция “Кормисош".

Наско Георгиев: “Казаха, че в Кърджали някакъв язовир щял да се прави, но всъщност изселването е било за ловно стопанство да си го направят, висшите кръгове там. Принудиха хората да се изселят, възрастните хора не искаха да се изселят".

Част от прогонените тогава фамилии днес отново искат да се върнат в домовете си. В общинската администрация в Баните са постъпили 29 молби от собствениците на отчуждените къщи и земи.

Райчо Данаилов, кмет на община Баните: “Правим всичко възможно да бъдат удовлетворени тези изисквания и в края на краищата да възтържествува правдата за тези хора”.

Въпреки че тези имоти все още са одържавени, някои от бившите собственици се връщат, за да обработват земите. За по-възрастното поколение възстановяването на имотите е възможност да се върнат в родните си домове.

Наско Георгиев: “Ще има трайно населени възрастни хора, няколко семейства, другите ще идваме всяко лято да си обработваме градините”.

Част от къщите в пустинното село сега се използват за посрещане на ловните туристи. След обезлюдяването на Хамбар дере, в ловната резиденция са били заселени дори карпатски мечки. Като наследство от Кормисош е останала повишената мечешка популация.