В специално изявление Путин заяви, че Елцин ще остане в историята като първия президент на Русия. Путин подчерта, че си е отишъл човек, благодарение на когото е започнала цяла една епоха. Руският президент определи Елцин като прям и смел национален лидер, който се е ползвал с подкрепата на хората. Путин изрази съболезнованията си на вдовицата на Елцин Наина и на останалите му близки.

***
Лех Валенса: “Светът забрави, че той сложи край на Съветския съюз. Той го направи, а не Горбачов. Ако не беше го направил, процеките, които тогава бяха започнали по света, щяха да бъдат стопирани и върнати назад. Трябва да благодарим на Елцин за всичко, което имаме - свободния свят, епохата на интелекта, информацията и глобализацията”.

Ангела Меркел: “С голяма тъга научихме, че е починал Борис Елцин - първият президент на Руската федерация. Аз изказвам моите съболезнования и ако ми позволите за отбележа, Борис Елцин беше честен борец за свобода и демокрация, за нова Русия и истински приятел на Германия. Изтеглянето на руските войски от Германия стана по негово време и хората винаги ще го помнят като голям приятел на Германия”.

Леонид Кравчук: “Борис Николаевич е историческа личност. Той беше в първата редица на тези, които отвориха републиките от бившия Съветски съюз за нов живот, на тези които по-късно се обявиха за нови отношения в световната политика, които установиха нови линии на сигурност в Европа и света. той беше личност от огромен мащаб”.

Джон Мейджър: “Елцин наследи една невероятно трудна ситуация и неговите инстинкти бяха абсолютно верни - той разшири демокрацията и въведе пазарната икономика. Но това беше изключително трудно и той опита да го направи при изключително трудни обстоятелства. Това беше страшно болезнено за Русия и това му навлече много проблеми”.

Егор Гайдар: “Той беше човек, който искаше да види Русия като свободна страна, беше човек, който не възприемаше властта като нещо лично за себе си или за своето семейство. Той виждаше Русия като демократична държава и и пое отговорност за Русия с едно тежко наследство. Смятам, че той изпълни дълга си с голямо достойнство”.