Българският лекарски съюз свиква извънредно заседание заради драстичното орязване на парите на болниците. Здравните заведения спират плановите операции и приема на пациенти. В Шумен това положение е реалност от днес. В болницата влизат със 120 хиляди лева по-малко.

Съгласно анекса на болницата е определен делегиран бюджет за месец август 2010 година, обезпечаващ само 65 % от досегашния обем дейност и позволяващ лечение само на спешно болни пациенти.

„Имаме късмет, че болницата предлага услугата срещу заплащане да прегледа детето и по този начин се хвана на време болестта... Не е нормално, не знам с ограничен бюджет как може да се получи същото здраве”, коментира един от пациентите.

От Здравната каса в града казаха, че това ще покрие само спешната дейност. Досегашната практика на болниците в региона показвала, че летните месеци се приемат по-малко пациенти и затова не се притесняват, че ще се отрази на качеството на медицинската услуга.

„Въпрос на менажиране е до каква степен тези средства ще се оползотворяват, кои дейности ще се отчитат и какви пациенти ще се приемат. Но това в никакъв случай не означава, че спешните пациенти няма да бъдат обслужвани, напротив средствата са достатъчни”, заяви Йорданка Пенкова.

За останалите медицински дейност, които са извън спешността, болницата ще формира листа на чакащи, каквото е изискването по закон.

Позицията на Здравната каса - намалените средства са резултат от финансовата рамка на касата за тази година.