Глобалното затопляне е променило с 2 градуса ъгъла, под който се върти Земята за последните 30 години. Това според преподавателя по устойчиво развитие Пенчо Пенчев, косвено влияе и на авиокатастрофите.

Капитан Емил Миланов е пилот с дълга кариера в гражданската авиация. Той мисли, че глобалното затопляне е следствие от човешката дейност. Последствията от него също са за сметка на хората.

За д-р Пенчев връзките между скоростта, с която се върти Земята и изменението на формата й все още не са изучени добре: ”Наблюдават се геофизични аномалии, торнада, проблеми с атмосферата и съответно отношение с калибровката на апаратурата. Стана въпрос, че който не си настрои камерата на честотите, които се използват, лошо се вижда. Представете си, ако това стане в измерителна апаратура в самолет на навигационна апаратура, на космически апарати. Това е срив на комуникационните системи”.

Все още има шанс рисковете да бъдат намалени. С по-голяма информираност и повече воля от големия бизнес, смятат специалистите.