ЦИК регистрира листите на 12 партии и коалиции и 1 независим кандидат. До последната минута остана висящ случая на партия "Ред, законност и справедливост", която се опита да включи като свои кандидати за изборите подсъдимите български медици в Либия.

На изборите на 20 май със сигурност ще се състезават кандидатите на 13 партии и коалиции и двама независими кандидати. Това са НДСВ, Коалиция Български социалдемократи, Коалиция Земеделски народен съюз, ССД, СДС, Зелена партия, ГЕРБ, Граждански съюз за Нова България, ДПС, ДСБ, Комунистическата партия, Платформа Европейски социалисти, АТАКА и независимите кандидати Мария Серкеджиева и Никола Иванов.

***
Европарламентът ще продължи натиска си върху Либия. Това обяви в Пловдив, зам.-председателят на Европарламента и лидер на социалистите Мигел Мартинес. Той разкритикува Европейската комисия и Съветът на Европа за това, че не винаги са били достатъчно твърди в реакцията срещу официална Либия. Мартинес декларира, че натиска на Европарламента няма да отслабне, докато медиците не бъдат освободени и не се завърнат у нас.

На въпрос, как оценява включването на осъдените ни сънародници в листите за кандидат-депутати, Мартинес обяви, че вярва в разума на българските избиратели и че те няма да допуснат безсмислена демонстрация.