Още в самото начало на пресконференцията президентът изпревари въпросите и заяви, че указът му от 2 април няма да бъде отменен.

Виктор Юшченко: ”Моят указ за предсрочно прекратяване правомощията на петата Върховна Рада трябва да бъде изпълнен. Това е главната политическа реалност, с която украинската нация живее днес. Втората политическа реалност е, че президентът няма да отмени своя указ”.

Юшченко заяви още, че няма да има силово решение на политическата криза и че въоръжените сили на Украйна са били и остават извън политиката. Президентът начерта още рамките на политическо споразумение между основните политически сили. За да има такова, трябва да бъде преформулирана формата на управляващата коалиция.

Юшченко предупреди още, че решенията на парламента след 22 март вече нямат законодателна сила. Той отхвърли и тезата на премиера Янукович, който късно снощи заяви, че успоредно с парламентарните би трябвало да има и президентски избори.

Виктор Янукович: ”Ако ще има предсрочни избори в Украйна, едновременно с парламентарните трябва да се проведат и избори за нов президент. Те трябва да се проведат според украинските закони и ние няма до позволим на никого да нарушава конституцията”.

Конституционният съд на Украйна ще разгледа законността на президентския указ следващата седмица. На базата на неговата преценка политическите сили ще решат какви стъпки да предприемат за разрешаване на тежката криза