Съвместната проверка на енергийното министерство и Столична община установи нарушения в 3 от проверените 9 фирми за топлинно счетоводство в София. Тези счетоводители обаче, са действали коректно към абонатите и не могат да бъдат обвинени в надписани сметки за парно, обясниха проверяващите.

Проверката е установила, че фирмите “Нелбо Инженеринг”, “Елвеко” и “Сименс” в сгради с намалено потребление неправомерно са завишавали процента на топлината за сградна инсталация, повече от това, което Общото събрание по закон само определя. Надписване на сметките обаче няма, защото така счетоводителите са предпазвали семействата с включени радиатори да не плащат енергията, която не са потребили, а е изгубена между етажите в сградата подгрявайки щранговете на съседите със спрени радиатори.

Сметките за парно вече ще се смятат по нова методика, която елиминира тази несправедливост.
Всяка сграда ще бъде енергийно обследвана, включително мощността на всеки отоплителен уред. Така ще може да се изчисли с абсолютна точност колко парно се ползва по предназначение и колко се губи в сградната инсталация. Така ако в три етажната сграда с три апартамента, се отоплява само един абонат, то той ще плати толкова колкото е консумирал неговият радиатор. Разликата ще се разпредели поравно и справедливо между трите абоната като сградна инсталация.

Наредбата трябва да влезе още в този отоплителен сезон, така че всички сметки ще трябва да бъдат преизчислени в пера. Системата вече е тествана и дава добри резултати. По старата система на един от хилядите абонати сметката от 240 ще падне на 209 лева.

Най-същественото тук е че онези, които са плащали много заради грешни бази и данни сега ще платят по-малко, а онези с много-малките сметки или никакви ще платят малко повече.

Заради новото ценообразуване изравнителните сметки тази зима ще се забавят с месец и половина.