Първата съпруга на Миг Джагър е у нас от вчера, за да се ангажира лично с кампанията "Не сте сами".

В интервю за bTV, Бианка Джагър заяви, че би желала да посети осъдените на смърт български медицински сестри и палестинския лекар в затвора. Тя добави, че ще настоява за среща с полковник Муамар Кадафи, за да поиска освобождаването на медиците. Цялото интервю ще видите утре, в предаването на bTV – “Тази Сутрин”.

Заради ремонт на премиерския кабинет на “Дондуков 1”, се наложи Сергей Станишев да се види със световноизвестната правозащитничка в хотела, където тя беше отседнала.

По време на разговора, премиерът информирал Джагър за усилията на българската държава за освобождаването на сестрите.

Сергей Станишев: "Благодарих за нейната лична съпричастност към случая с българските медицински сестри и палестинския лекар, които са в затвора в Либия и нейната готовност да участва активно в международната кампания за тяхното освобождаване".

От своя страна Бианка Джагър обеща отново да апелира пред Европейската общност за разрешаването на проблема с медиците. Тя подчерта, че е съпричастна и към съдбата на невинните деца, заразени със СПИН.
След срещата си с премиера, Бианка Джагър отпътува от България.

***
Утре в Бачковския манастир ще бъде произнесена молитва за спасението на българските медици. Това ще стане по време на традиционното литийно шествие, което се провежда всяка година във втория ден на Великден. От манастира се изнася чудодейната икона на Света Богородица - една от трите подобни икони, които се пазят по нашите земи. С шествие ликът на Божията майка се пренася до пещерата в местността Клувията, където е била скрита близо два века от турските поробители. Църковният ритуал ще бъде отразен на живо от bTV.