Държавният глава увери множеството в църквата “Света София” в Киев, че няма да има сблъсъци и несигурност в страната заради решението му.

Виктор Юшченко - президент на Украйна: “Решението ми за разпускане на парламента е законно и конституционно. Няма връщане назад. Гарантирам, че няма да има конфронтация в обществото и опасност. Силите на реда изпълняват точно заповедите на президента на Украйна”.

Украинският президент каза, че разпускането на парламента ще послужи като ваксина срещу тиранията и узурпирането на властта от проруската управляваща коалиция, ръководена от премиера Виктор Янукович.

Кризата в Украйна започна в понеделник, когато президентът разпусна парламента. Премиерът и депутатите от управляващата коалиция обаче оспориха решението и сезираха Конституционния съд, който ще разгледа жалбата следващата седмица. И двете страни в спора очакват съдебното решение, за да съдят загубилия. Президентът снощи призова хората да напуснат площади и улици и да се приберат около празничната трапеза.