В словото си папата изрази съжаление заради продължаващите кръвопролития в Ирак, Афганистан и в някои райони на Африка: "Нищо оптимистично не идва от Ирак, разкъсван от тази продължаваща "касапница", докато цивилните бягат от домовете си. Мисля за ужасите на глада, на неизлечимите болести, на тероризма и отвличането на хора, на хилядите хора, подложени на насилие, които някои се опитват да оправдаят с религията".

След това Светият отец отправи поздравление по случай Великден на 62 езика, сред които арабски, иврит, китайски и дори есперанто.

***
Партриархът на Ерусалим Мишел Сабах изнесе традиционната великденска литургия в храма на Божи гроб - мястото, където Исус е бил погребан и откъдето е възкръснал. Сега поклонниците бяха повече от обикновено, тъй като тази година празникът за всички християнски църкви е на една и съща дата.

***
Празнична служба се състоя и в църквата "Рождество" във Витлеем - родното място на Исус.

***
Християните в Ирак също празнуват Възкресение сред засилени мерки за сигурност, наложени заради опасения от ислямистки нападения. Стотици богомолци изпълниха двете най-големи църкви в Багдад за сутрешната великденска служба.

В Ирак живеят около 800 000 християни, или 3% от цялото население. Смята се, че близо 40 000 са напуснали страната от началото на войната, прогонени от растящото насилие на верска основа. Повечето бягат в съседните Йордания и Сирия, а мнозина се опитват да стигнат до Европа, Съединените щати или Канада.