"Слизането на Небесния огън" се смята за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че в първите няколко минути той е невеществен - не топли и не изгаря. След пристигането му у нас тази вечер, повече от 30 митрополити и свещеници от цялата страна ще получат частица от него, за да го отнесат в своите епархии за вечерната Великденска служба. С литийно шествие Небесният огън ще стигне и до храм-паметника "Свети Александър Невски", за традиционната пасхална служба, водена от Патрирах Максим.

София - информация за движението на Великден

Столичната полиция е предприела всички необходими мерки за охраната на обществения ред и за обезпечаване на многобройните богослужения на територията на столицата, съобщиха от МВР. В охраната са включени около 885 служители на СДП и 53 автопатрула, които ще гарантират реда и сигурността на столичани около 78 християнски храмове, 12 манастира и 4 параклиса.

Движението на автомобили на пл. "Света Неделя" ще бъде спряно от 18:00 часа на 6 април до приключване на църковното богослужение и оттегляне на гражданите. Пространството около храм-паметник "Св. Ал. Невски", по ул. "Оборище", ул. "11-ти август" и ул. "15-ти ноември" до пл. "Св. Ал. Невски" ще се освободи от спрели и паркирани автомобили на 7 април от 8:00 часа.

Движението на моторни превозни средства на пл. "Св. Ал. Невски" ще се спре на 7 април от 21:00 часа до приключване на празничното богослужение и оттегляне на гражданите на 8 април. Ще бъдат осигурени паркоместа на ПТС-те на БНТ в пространствата около храм-паметник "Св. Ал. Невски" от 16:30 часа и до катедралата "Света Неделя" от 17:30 часа.

Експерти на столичната пожарна вече са извършили проверки за противопожарната безопасност на храмовете и на прилежащите територии, които са готови за празничните служби. Планирани са усилени дежурства на служителите от всички направления в Столичната дирекция. Те ще следят както за обществения ред и движението по пътищата в столицата, така и за евентуални опити за кражби, грабежи, противозаконно отнемания на моторно-превозни средства, за недопускане на нерегламентирана търговия със свещи и с църковни принадлежности.

Във връзка с осигуряване нормалния превоз на столичани по време на християнския празник Великден, столичният градски транспорт да се движи с удължено работно време - до 01:30 ч. на 7 срещу 8 април. Това съобщиха на БТА от пресцентъра на общината.

На 7 април превозните средства ще се движат по предпразнични разписания, като в предобедните часове, с оглед облекчаване достъпа на пътуващите до Централна гара, съответните експлоатационни поделения на "Столичен автотранспорт" - ЕАД ще поддържат увеличен брой автобуси, се казва още в съобщението. Ръководствата на експлоатационните дружества ще осигурят длъжностните лица по маршрутите на градския транспорт, минаващи в близост до масово посещавани църкви, за предприемане на оперативни действия при необходимост.

Поради очаквания засилен пътникопоток от Централна ж.п. гара, Централна автогара и ж.п. гара "Искър", на 9 април, съответните експлоатационни поделения на "Столичен автотранспорт" - ЕАД и "Столичен електротранспорт" - ЕАД ще осигурят допълнително превозни средства следобед и вечерта. На 7 срещу 8 април

"Метрополитен" - ЕАД ще удължи работното време на движение на метровлаковете до 01:30 часа с интервал на движение от 20 мин. за участъка от метростанция "Обеля" до метростанция "Сердика". "Паркинги и гаражи" - ЕАД ще осигури два броя автомобили за евакуация на МПС, неправилно паркирали и пречещи на преминаващите транспортни средства на масовия градски транспорт в районите на площад "Александър Невски" и кръстовището бул. "Прага" и бул. "Ген. Н. Скобелев" с работно време от 20:00 часа до 01:00 часа.

На 8 и 9 април всички линии на градския транспорт ще работят по празнични разписания.