Поляците настояват наименованието “водка” да се използва само за напитка, добивана от жито, картофи или захарно цвекло, а всички останали да имат етикет "нетрадиционна водка". Британски дипломати твърдят, че потребителите се интересуват само от цената и че откриват разлика във вкуса на водката на житна основа и тази произведена от грозде.

Проучване показа, че повечето потребители в Евросъюза не знаят от какво се произвежда напитката, и че не е важна суровината, а вкусът. Лагерите са два във войната за водката - единият е оглавяван от Полша, Финландия, Швеция, Скандинавия и прибалтийските страни. Те искат да има по-строги ограничения за това какво може да се нарича водка. Според тях, питие, съдържащо грозде и захар, не е водка.

От другата страна на барикадата са Великобритания, Франция, Австрия, Ирландия и Холандия. Различните страни използват и различни суровини за водката - в България, Унгария и Кипър тя се прави от грозде. Северните народи я приготвят от житни култури и картофи.