Халед Шейх Мохамад, който е предполагаемият организатор на атентатите от 11 септември в САЩ призна, че стои зад заговорите. По време на разпит в базата Гуантанамо той разказа и за ролята си в още 30 терористични конспирации.

"Аз съм отговорен за операцията на 11 септември от А до Я. Бях оперативен директор на Осама бен Ладен за планирането, организирането и осъществяването на акцията", каза Мохамад. Той твърди, че е планирал атаки срещу Биг Бен и летище “Хийтроу” в Лондон. Поема отговорност и за атентата срещу Световния търговски център в Ню Йорк през 1993 г., нападенията на индонезийския остров Бали и срещу хотел в Кения през 2002 г., както и за убийството на журналиста Даниъл Пърл в Пакистан.

По думите му имало идея на 11 септември да бъдат атакувани и небостъргачи в Лос Анджелис, Сиатъл, Чикаго и Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, както и атомни централи в Съединените щати. Готвели се и покушения срещу папа Йоан Павел Втори и бившия президент Бил Клинтън.

Заговорникът съжалява, че атентатите срещу кулите близнаци са убили 3 000 души, защото не искал да умират деца. Атаките обаче, били оправдани, защото са част от войната срещу Съединените щати. "Езикът на войната е убийството, жертвите", обяснява задържаният.

Роденият в Пакистан Халед Шейх Мохамад е най-високопоставеният член на Ал Каида - затворник в Гуантанамо. Съединените щати го описват като един от най-ужасните терористи в историята. Смята се, че след Осама бен Ладен и дясната му ръка Айман аз Зауахири, Мохамед е бил третият човек в Ал Каида преди залавянето си през 2003 г.

***
Пет години след атентатите от 11 септември, досега има само двама осъдени за терористичния акт - единият - в Съединените щати, другият - в Германия. Процесите припомня Десислава Кръстева.

Единственият подсъдим в Съединените щати бе французинът от марокански произход Закариас Мусауи. Миналия май той беше осъден на доживотен затвор. Съдебните заседатели пощадиха живота му, въпреки че прокурорите искаха смъртно наказание. Защитата смяташе, че екзекуцията ще го превърне в мъченик за исляма.

Едуард Адамс - служител на Отдела за информация на съда в Александрия: “По делото Съединените щати срещу Закариас Мусауи. По точка първа, заговор за извършване на терористичен акт, и точка три - заговор за унищожаване на самолет, и четири, конспирация за използване на оръжия за масово унищожение, съдебните заседатели решиха подсъдимият да получи доживотна присъда, без право на предсрочно освобождаване”.

Мусауи призна, че е участвал в заговора с 19-те похитители на самолетите. Твърдеше, че самият той е трябвало да забие пети Боинг в Белия дом. Дни след постановяването на присъдата Осама бен Ладен заяви, че Закариас Мусауи няма нищо общо с нападенията.

Преди година и половина германски съд постанови 7 години затвор, за мароканеца Мунир ел-Мотасадек. Той беше обвинен в съучастие в конспирацията 11 септември. В хода на процеса бе доказано, че обвиняемият е поддържал връзка с извършителите на самоубийствените нападения срещу Световния търговски център и Пентагона.

Валтер Хембергер - федерален прокурор: “Най-важната новина от днешния процес е, че Ел-Мотасадек получи присъда за това, че е бил близък партньор с извършителите на нападенията на 11 септември и че е бил член на терористична клетка, съществуваща в Хамбург от 1999 година”.

Прокурорите твърдяха, че инженерът е бил "ковчежникът" на така наречената Хамбургска клетка на Ал Каида. Ел-Мотасадек признава, че е познавал терористите, но отрича да е знаел за техните намерения. Първоначално мароканецът бе осъден на 15 години затвор, но Върховният съд отмени присъдата поради недостатъчни доказателства. Така при повторния процес той беше съден за принадлежност към терористична организация.