Шокиращи разкрития за болницата в Горна Оряховица. Според МВР и прокуратурата, лекари съзнателно са оставили недоносено новородено да умре. Това става ясно от изнесените разсекретени записи от подслушването в една родилна зала, които можете да чуете тук.  

Полицията подслушвала част от лекарите в АГ отделението и директора на болницата заради разследване на икономическо престъпление, по което засега подробности не се съобщават. Така всъщност се прихващат шокиращите разговори, от които става ясно, че медиците съзнателно са оставили едно новородено да почине, без да му окажат никаква помощ.

Прокуратурата е категорична - бебето се е родило живо, на 28 ноември и близо денонощие се борило безуспешно за живота си, увито в парцал. Какви разговори водят докторите междувременно? Стенограмата изчетоха прокурорите Румяна Ирманова и Светослав Калчев:

"Сега какво да го правим. Аз даже си мислех да вземат да му дадат ли, да яде ли нещо, да пие, пък тъй го оставяме да умре сега. То по-добре наистина да го, у кофа ли да го давим ли, какво да го правя. Хахаха, хихих, (смях)”.

Мъж: Ами, то трябва да го... Абе аз се надявам докато ми свърши смяната да си замине.

Мъж: Туй отиде при Андрей Баташов, ама какво ще го правим сега, къде ще го изгаряме?
Миролюб: Ами какво остана?
Мъж: Еее, умря си.
Миролюб: Само си умря...
Мъж: Еее само, няма да го закачаме, я."

Само час по-късно разгласяването на части от подслушваните разговори продължи в парламента. Този път оповестени лично от министър Цветанов:

"Никой не е виждал, не е бил, айде слагайте го там при биологичните....Тя го била сложила във фризера, еди коя си го извадила, ааа, (смее се). Всички вкупом сме уморили бебето умишлено...Сега ще ни съдят за убийство и то предумишлено.

Министърът уточни, че от записания разговор става ясно, че лекарите са възнамерявали да платят на майката 1000 лева, за да остане случката покрита.

"Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс”, коментира министър Цветанов.

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов заяви, че изпитва срам от случилото се.

"Аз се радвам, че се взе решение да бъдат разсекретени материали, събрани със СРС и направени публично достояние. Това само показвам колко прибързани са понякога изводите за някакъв произвол от страна на полицията, от страна на прокуратурата”, заяви главният прокурор Борис Велчев.

Засега има безспорни доказателства от ехографа, който е направен при постъпването на 17-годишното момиче, че бебето е било на 23 седмици и 6 дни.

Все още четиримата лекари от болницата в Горна Оряховица са на свобода, след като бяха задържани за кратко по-рано през седмицата.

От Българския лекарски съюз твърдят, че 17-годишното момиче, прието в болницата в Горна Оряховица, е било в петия месец от бременността си и е направило аборт. От съсловната организация възнамеряват да заведат дела в Страсбург заради начина, по който бяха арестувани техните колеги. От лекарския съюз настояват да се разследва и изтичането на информация от СРС-та към медиите.