ООН може да бъде принудена да изготви доклад за случилото се в палестинския бежански лагер в Дженин и без да изпраща своя мисия там. Това заяви генералният секретар на ООН Кофи Анан след срещата на Мадридската четворка във Вашингтон. По-късно днес Кофи Анан очаква допълнителни инструкции по този въпрос от Съвета за сигурност на ООН.

Съветът за сигурност обсъжда в Ню Йорк как да бъде преодоляна безизходицата, предизвикана от отказа на Израел да допусне мисия на ООН, която да проучи събитията в бежанския лагер в Дженин. Заради този отказ Кофи Анан вчера беше принуден да разпусне мисията. Във Вашингтон Мадридската четворка потвърди желанието си за постигане на пълен и траен мир в Близкия Изток, основан на концепцията за съществуване на две държави - израелска и палестинска - в рамките на международно признати граници. Американският държавен секретар Колин Пауъл уточни, че стратегията на четворката за осъществяване на тази задача ще се основава на три основни принципа - възстановяване на сигурността в района, оказване на икономическа и хуманитарна помощ на палестинците и подготовка на сериозни и ускорени преговори за уреждане на израелско-палестинския конфликт.

Междувременно, американската неправителствена правозащитна организация "Хюман райтс уоч" заяви, че израелските войници, участвали в сраженията в палестинския бежански лагер край Дженин, може да са извършили военни престъпления, но няма данни в подкрепа на палестинските твърдения, че е имало масово клане. В доклад, който ще бъде представен днес, организацията посочва, че трима нейни специалисти са прекарали една седмица в лагера. Те са документирали смъртта на 52 палестинци, 22 от които цивилни. Не са намерени обаче доказателства в подкрепа на твърденията на главния палестински преговаращ Саеб Еракат, че войниците са избили 500 палестинци.