Това ще им позволи да носят оръжие по време на полет и ще позволи да се повиши тяхната и на пътниците безопасност.

Атентатите на 11 септември повдигнаха въпроса за сигурността на екипажа. Няколко авиокомпании монтираха системи за заключване на пилотската кабина, за да се ограничи достъпа на евентуални терористи до пилотите.

Въпросът дали членовете на екипажа да бъдат въоръжени е спорен. Според някои конгресмени, това ще бъде повече от вреда за пилотите, отколкото ще им бъде от полза. Конгресменът Джон Мика е един от вносителите на законопроекта, който ще признае специална юридическа защита от федералното правосъдие на пилотите. По този начин те автоматично ще получат правото да носят лично оръжие. 75 на сто от пилотите на авиокомпанията "Америкън Еърлайнс", която загуби два екипажа на 11 септември, подкрепят този законопроект.
Другата пострадала компания - "Юнайтед Еърлайнс", вече е поръчала 1 300 електрошокови пистолета. Оръжието изстрелва електрически заряди, които за няколко минути парализират нервната и мускулната система на нападателя. Те са безопасни за пътниците, ако се стигне до престрелка на борда, но са достатъчно ефикасни за обезвреждане на терористи.