Според Светото писание днес е била Тайната вечеря на Христос с дванадесетте апостоли, по време на която той предсказва смъртта си и предателството на Юда. Тогава се прави последование на дванайсетте евангелия.
На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

Днес ще бъде осветено и мирото, което се вари от Велики понеделник в подворието на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", и ще бъде раздадено на митрополитите, за да го разпределят по храмовете и манастирите в своите епархии. Най-често днес се боядисват великденските яйца. Това е привилегия на най-възрастната жена в къщата.

Обредите, свързани с яйцето, възникват в дълбока древност. В народните представи яйцето е символ на жизненото начало, на прераждането и обновителните процеси в природата.

На Велики четвъртък се замесват и обредните хлябове - боговица, великденски кравай или великденски колак. Приготвянето на традиционния за великденската ни трапеза козунак навлиза в обичаите на българите едва през 20-те години на миналия век. При приготвянето на козунака най-важно е забъркването на маята - благодарение на нея козуначеното тесто нараства и става много вкусно. А бабите казват, че за да стане хубаво, тестото се бие 100 пъти и се меси дълго време.