След тричасови дебати депутатите отхвърлиха идеята за създаване на анкетна комисия по случая с починалото бебе в Горна Оряховица. До края на седмицата обаче подкомисията за СРС-тата ще излезе с информация за огласените от Цветан Цветанов подслушани разговори на лекарите.

Комисията се провали, въпреки натиска на опозицията да бъде разследвано как е починало бебето, какво казва съдебната експертиза и какви са истинските данни в СРС-тата с разговори между лекарите, които вътрешният министър прочете пред парламента.

"Скандалите станаха толкова много. От скандал в скандал със СРС влизаме. Разберете - този случай е характерен с политическата си скандалност. На тази скандалност й отива анкетна комисия”, заяви  депутатът от ДПС и член на подкомисията за СРС Христо Бисеров.  

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов коментира, че искането за анкетната комисия не цели тя да се превръща в съд на министъра и на главния прокурор. Не да задълбочава конфликтите, а да бъде стъпка към тяхното решаване.

"Кой да защити тези хора, ако е на тяхната страна истината? Аз призовавам Народното събрание да не бяга от тази отговорност. Защото така както бяга от всички теми, ще добяга до предсрочни избори", каза Костов.

"След изказване на Стамболийски, че софийските училища са люлки на поквара се взима решение да се проверят всички ученички. След последния размисъл е решено, че тази не много красива операция, която да установи дали са девици софийските ученички, уронва престижа на българските лекари”, коментира проф. Андрей Пантев.

Михаил Миков от Коалиция за България каза, че вещественото доказателствено средство по случая е било магнитен диск, а не "четиво за министъра”, както било обявено пред депутатите.

Пред bTV председателят на комисията за СРС-тата Явор Нотев съобщи, че комисията се  занимава с този случай и че до два дни ще излезе с информация за това как са поискани и записани разговорите на горнооряховските лекари.