Въпреки липсата му, всички млади българи вече могат да се възползват от голям брой програми на Европейския съюз, включително и доброволчески.
Надя Иванова е на 24. Третокурсничка е в специалността Новогръцка филология на СУ. През април миналата година разбира за Европейската доброволческа служба и подава документи за кандидатстване в ДАМС. Одобрена е и заминава за Гефира - четирихиляден гръцки град, близо до Солун. Там тя е доброволец в екологична организация.

След тримесечния й престой там равносметката й е следната: “Даде ми възможността да се срещна с много други хора, от различни култури и с различен мироглед, като по този начин разбрах много неща, както за себе си, така и за другите.”

Европейската доброволческа служба е част от програма "Младежта в действие" на Европейската комисия. Тя дава възможност на всички между 18 и 30 години да бъдат доброволци в страна - член на ЕС за период от два до осемнайсет месеца.

Причините да участваш в програмата са много:
Александър Куманов – ДАМС: “Защото им дава изключително полезен, богат опит; учи ги на самостоятелност, дава им възможност да усвоят език, на място, на което този език се говори, жив е.”

Тази година България ще получи половин милион евро за доброволческата програма. Формулярите за кандидатстване могат да бъдат изтеглени от Интернет сайта на ДАМС.

www.youthdep.bg