Обострянето на гастрита и язвата през пролетта е факт. Кога не бива да търпим с надеждата, че дискомфортът ще отмине сам?

Гастроентеролозите са забелязали, че има известна пролетно - есенна зависимост в появата на повишена киселинност в стомаха. Усещането се описва като киселини или  "парене под лъжичката" със затруднение при преглъщане.

"Тези състояния интересно е, че са по-често при млади хора, които са високообразовани, изключително мотивирани, агресивни в работата си, амбициозни. Пациентката е класически случай за гастроезофагилна болест. Тя има оплаквания, има киселини кажи-речи след всяко хранене. Тази симптоматика изнервя пациента", заяви гастроентерологът доц. д-р Крум Кацаров.

Гастроскопското изследване може да даде конкретна информация за наличието на възпаление от хеликобактер пилори, за наличието на язви или други отклонения.

"Гастроскопиите в повечето случаи се правят под анестезия. Това първо е комфорт за пациента - трябва да мислим за него най-напред. Второ, тази анестезия практически не носи никакви рискове", допълни той.

Гастроентерологът не е доволен от това, че се търси консултация със специалист, едва когато се появи нощната болка или  усложненията на язвата като кръвоизлив или перфорация, при която обикновено се налага спешна помощ.

"Камъните в жлъчката също протичат с рефлукс и болкова симптоматика. Така че, общо взето конкурентните органи за тази симптоматика може да се изключат с една ехография. На базата на този набор от изследвания, които се правят за наличие на хеликобактер пилори, резултат от гастроскопията и от биопсията, общо взето се изгражда и медикаментозната терапия", разказа още специалистът.

Съветът на специалистите е - ако имате киселини след всяко хранене, болка в горната половина на корема, която не отзвучава, две  киселинни атаки през нощта с болка, която ви буди от сън или затруднение при преглъщане - задължително да се консултирате с лекар.