Глобалното затопляне може да повлияе върху човешкото здраве през следващите три десетилетия. Това сочат компютърни модели, според които по-топлият и по-влажен климат предизвиква увеличаване на токсините и бактериите. Изследванията, финансирани от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ, показват как глобалното покачване на температурите променя водните екосистеми и ги прави по-уязвими към разпространение на токсични водорасли и вредни микроорганизми.

Изследване на Стефани Мур от управлението предсказва, че сезонът, през който токсичното водорасло Alexandrium catenella се разпространява в делтата на река Пъджет в щата Вашингтон, ще стане по-дълъг. A. catenella произвежда токсин, който може да се натрупа в раковините. Консумацията на "заразени" морски дарове може да предизвика стомашно-чревни и неврологични проблеми, които понякога са смъртоносни.

Предвижданията ни сочат, че до края на 21 век тези водорасли ще започнат да се разпространяват два месеца по-рано от обикновено и разпространението им ще продължи един месец по-дълго в сравнение със сегашния сезон от юли до октомври, отбеляза Мур.