Френски хеликоптер с четирима души изчезна безследно в района на Земя Адели в Антарктика. Това съобщи днес Френското управление на антарктическите земи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Австралийските и американски самолети, изпратени да издирват хеликоптера край бреговете на Земя Адели, са засекли сигнал за помощ, но не са успели да влязат в контакт с хеликоптера, съобщиха австралийските власти, цитирани от Франс прес.

"Сигналът за помощ на хеликоптера е много силен и знаем къде се намира", заяви говорителката на австралийската служба за морска сигурност Трейси Джигинс.

"Метеорологичните условия днес напълно затрудняват видимостта, облачната покривка е практически до земята и не е възможна никаква комуникация", допълни тя.

Сигналът за помощ е бил локализиран на близо 100 км от френската база Дюмон Д'Юрвил.

Хеликоптерът е излетял от кораба "Астролаб" на Френския полярен институт, който осигурява периодичните смени на персонала между Австралия и френската база Дюмон Д'Юрвил, с четирима души на борда - пилот, механик и двама сътрудници на Френския полярен институт "Пол-Емил Виктор", гласи комюнике на администрацията на Южните и антарктически френски земи.