На либийския посланик ще бъде връчена декларация, изразяваща категоричното ни искане за преразглеждане на наказателното дело срещу медиците и тяхното безусловно оправдаване и освобождаване от затвора.

***
Френският Monde разказва за мобилизацията във виртуалното пространство в подкрепа на осъдените на смърт в Либия медици. Статията във вестника е със заглавие "Когато Google призове за освобождаване на българските медицински сестри".
Френското издание отбелязва, че от 30 декември, при въвеждане на търсене в Google с ключови думи "Либия" или "Кадафи", в секцията със спонсорирани връзки излиза линк към петиция за освобождаване на петте българки. Вестникът пише за младия български инженер Атанас Чобанов, който е решил да използва познанията си по информатика и огромната си мрежа от приятели и колеги за една кауза, която му е станала скъпа през годините. За десетина дни петицията, изготвена от колектива "Заедно срещу смъртното наказание" и правозащитната организация "Адвокати без граници", е видяна близо 150 000 пъти и е подписана от 3 500 души.

***
Британският вестник Daily Telegraph цитира призива на роднините на петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия - а именно, британските власти да предадат на Триполи извършителя на атентата над Локърби, за да могат да бъдат освободени техните близки. Daily Telegraph припомня, че либийският ръководител Муамар Кадафи заяви в края на годината, че българките ще бъдат пуснати, само ако бъде освободен агентът на либийските тайни служби.

***
bTV, вестник "Стандарт" и Дарик радио продължават кампанията "Не сте сами", за защита на задържаните вече осма година в Либия, пет български медицински сестри. Освен лентичките с националното знаме, можете да изразите съпричастност и като залепите на автомобила си стикер "Не сте сами".

Освен в офисите на bTV и "Дарик радио", и сред страниците на вестник “Стандарт”, който ще ги влага в броевете си до 13 януари включително, стикерите ще намерите и на големите бензиностанции в страната.

Като част от кампанията, трибагрените ленти "Не сте сами" ще бъдат разпространени на първото заседание на Европейския парламент в Страсбург. А на 9 февруари, когато се навършат 8 години от ареста на българките, ще има шествие и молитва за здравето и спасението им.