Механизмът на физическото отстраняване на кмета ще бъде изязснено в детайли от експертизите, които предстоят. Знае се, че е уцелен 7 пъти, че стрелбата по него е била по-скоро хаотична, напомняща непрофесионален почерк.

Преди време Янков споделил пред председателя на Общинския съвет в града, Трайчо Цветанов, че е бил заплашван анонимно по телефона. Не е уточнил от кого.
С Трайчо Цветанов убитият е разговарял за последно вчера, малко преди края на работния ден. Двамата са обсъждали следващата сесия на Общинския съвет, насрочена за 25 януари.

В края на миналата година кметът Янков лансира идея за продажба на 3 300 декара гора около Нови Хан, като кандидат-купувач е новият собственик на “Кремиковци” - Прамод Митал.
Предложението е прието на нож от обществеността с подозрението, че теренът ще бъде продаден на безценица.

Янков е влизал в сблъсък и със собственика на мини “Чукурово” покрай сагата за софийския боклук, като отново, според тиражираните информации, лобирайки за интересите на “Кремиковци”.

***
Янко Янков е убит без да реализира амбициите си да построи завод за отпадъци в Елин Пелин, както и индустриален парк, ТЕЦ, летище и вятърни електроцентрали. 
Жертвата има дълга кариера в “Кремиковци”. Последният му пост там е началник по безопасността. След това - през 2003 г., става кмет. Хиляда гласа го превръщат в победител в надпреварата с кандидата на БСП Трайчо Цветанов.
Янков е издигнат от социалдемократите на Александър Томов, който към днешна дата е сред приближените на новия собственик на “Кремиковци”.

Официални версии за убийството няма.

***
Пред bTV председателят на Националното сдружение на общините Красимир Мирев заяви, че кметовете в страната са потресени от жестокото убийство на своя колега Янко Янков. Градоначалниците приемат вандалския акт, като посегателство върху личността на един български гражданин. От сдружението са готови да подпомогнат семейството на убития, както и община Елин Пелин.

***
Софийска окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за предумишлено убийство на Янко Янков срещу неизвестен извършител, каза за bTV заместник-главният прокурор Камен Ситнилски. И допълни, че седемте изстрела в тялото на жертвата, са една от причините за наложилия се следствен експеримент. Така най-добре се възпроизвежда обстановката и механизма на престъплението и се установява откъде и как е стреляно, уточни зам.-главният прокурор. Това се налага от изстреляния цял пълнител в тялото на жертвата.

Вече са започнали разпитите на свидетелите, допълни Ситнилски. Според него, освен по версиите за политическо и икономическо убийство, се работи и по вероятността за битово убийство, заради продължителната отмъстителна стрелба и липсата на очевидци.

Екип от двама дознатели и двама обвинители от Окръжната прокуратура работят по случая, който се докладва на окръжния прокурор и на втория в йерархията Камен Ситнилски.