Казаните в района са затворени в знак на протест, а в същото време бидоните с грозде, подготвени за производството на ракия се развалят в дворовете на хората.

Всяка година по традиция Николай Баладжанов от село Катунци прави домашна ракия, с която постеща гостите си. Тази година обаче очаква всеки момент гроздето в бидоните, готово за производство на огнената течност да се развали.

Николай Баладжанов: “Два декара лозя имам за свои нужди, така ще се развалят ей тука, на двора стоят.”

Почти всички казанджийници в региона са затворени в знак на протест срещу въвеждането на налог върху домашната ракия. Единствено казанът в село Капатово не е преустановил дейността си.

От площада в Катунци протестиращите днес обявиха, че дават едномесечен срок на правителството да премахне акциза.В противен случай двойно и тройно повече хора ще блокират главните пътни артерии в региона и дори ще протестират пред Народно събрание.

Лозарите от региона са изчислили, че за производството на един литър ракия след въвеждане на акциз ще изразходват по 10 лева. А иначе всички ще продължат да правят ракия в домашни условия. А казана в Капатово ще продължи да работи, въпреки заплахата от проверки и санкции.