Измамите са от типа на предлаганите от години сделки с машинни части, ремъци и филтри, прилагат ромски фамилии от Горна Оряховица, Павликени и село Камено.

Ако ви се обадят по телефона с репликата: “Не ме ли позна, почти сто процента е сигурно, че сте попаднали в схема с измама. После казвате името на реално съществуващ далечен роднина и манипулацията се завърта. Новата мода в измамите е известието, че са ви изпратили колет от чужбина. Последният случай от преди дни звучи така:

“Кирчо ти, ли си?” – “Аз съм”. “Кирчо е на Гошко - внук му - приятел. Гошко ви праща колет от Англия по мен. Но аз съм сега в Горна Оряховица, елате на “Екопетролеум”, на бензиностанцията и си носете 1 600 лева, защото вътре има три хиляди евро”. Грабват се бабата, дядото, на бензиностанцията дават 1 600 лева, дават им колета и виждат, че вътре има 2 минерални води.

Нашият екип получи сигнал от гражданка на Свищов. Тя трябваше да отиде във Велико Търново, за да си вземе колет от Италия. Казали й да си приготви 450 лева, за да вземе пратка с 600 евро и други хубави неща. нашият екип се обади на мнимата куриерска фирма " Поща европул" от името на жената.

-“Понеже сега току що ми се обадиха, че имаме пратка на гарата и разтоварвам. В 2. 20ч. - там ще бъдат моите куриери. Моят куриер се казва Пламен. Той ще бъде с вашия колет там. Той изглежда около метър и седемдесет и един. Кестенява коса и кафяви очи. Малко преди гарата ще го изчакаш. “

Измамниците предпочитат възрастни хора и след като разходиха нашия човек до гарата на Търново, до болницата на Горна Оряховица, чешмата на Долна и бензиностанцията в село Камен, решиха, че няма да му дадат колет. Но други не са имали този късмет. Някои са изгорели с по 1 000 евро срещу добре облепена кутия, от която вадят дърво.

Има няколко фамилии, за които се знае, че се препитава с измами - Паскалеви, Златеви, Пантелееви, това са по-големи родове.

Едно от селата, чиито жители се препитават с мними пощенски услуги, е Камен. При над 90 процента безработица, хората там живеят добре.
При вида на екипа ни площадът се изпразни от ромите с колите.

От полицията предупреждават да не тръгвате да получавате пратки на другия край на България без предварително да сте проверили дали наистина ви се обажда посоченият роднина. Същото се отнася и за схемите с бързи заеми и зареждане на ваучери за телефон. Вероятността измамникът да бъде разкрит, след като си отнесете в къщи студената вода, е малка.

Защото, когато се усетите и потърсите така наречения шеф на куриерската фирма за обяснение, ще чуете: “Телефонът на абоната не е включен!”