За да се засили контрола в училищата, четири мобилни екипа от Министерството на образованието започват проверки как протичат учебните часове в училищата в страната.

Четири мобилни екипа от Инспектората на Министерството ще започнат проверките от месец февруари. Те ще бъдат по сигнали, постъпили на зеления телефон на Министерството, от регионалните инспекторати, медиите и на случаен принцип.

Прави проверка Регионалния инспекторат по образованието, а след известно време или непосредствено проверка прави и нашият инспекторат. Данните от двете проверки се сравняват. Лошо за този, който е проверил първия път, ако данните втория път са различни.

Така според министър Вълчев няма да могат да бъдат прикрити нарушения в училищата. Мобилните групи ще проверяват как се води училищната документация, подправят ли се дневници, отчитат ли се всички извинени и неизвинени отсъствия на учениците, намират ли се заместниците на отсъстващите учители. Инспекторите ще обръщат внимание и дали националното знаме стои издигнато в училищата. 2007 година ще бъде година на символите и ритуалите в училище и на спорта, съобщи министър Вълчев. Ще бъдем готови за Националния празник 3 март, като във всяка от 40-те хиляди класни стаи в България, ще има кът с българското знаме и знамето на ЕС, българския химн и герб. През месец май от Министерството предвиждат парад на училищните униформи.