Една от най-популярните португалски групи "Диолинда" ще изнесе първия си концерт пред българска публика тази вечер, 11 юни, в зала България.

"Диолинда" са Ана Бакаляу - вокал, Жозе Летайо - контрабас, Луиш Мартинш - китара, Педро Мартинш - китара. Но "Диолинда" е и още нещо... "Едно лице, един персонаж, една лисабонска жена, 30-40 годишна, живее сама със своите котки и също така с една червена рибка и тя гледа хората, които минават пред прозореца й и разказва това, което вижда, в своите песни" обясни чаровната вокалистка на групата - Ана.

Най-лесно стилът на групата може да бъде определен като фадо, но всъщност не става въпрос за чиста форма на популярния португалски стил. В музиката на "Диолинда" личи влиянието на традиционната португалска музика и в по-малък размер на джаз и поп музиката. Фадото по-принцип е тъжно. Това е може би една от най-ярките му характеристики, но музикантите от "Диолинда" обясниха, че в тяхната музика няма толкова дълбока тъга.

"Ние също така имаме нов подход към песента. Стремим се да разглеждаме и да интерпретираме песента по съвременен начин", каза Луиш Мартинш.

"Фадо" означава съдба. "Вярва се, че нещата вече са предопределени да се случат и малко можем да направим, за да променим съдбата. Ние обаче вярваме, че можем да променим нашата съдба", каза Ана Бакаляу.