Малко над 50 на сто от потребителите на btv.bg, включили се в анкета на сайта, смятат, че трябва да има единен стандарт за хляба като стимул за по-добро качество. 22% са посочили, че това е начин да разпознаваме по-добрите производители. Едва 16 на сто от участвалите в запитването са посочили, че вече не вярват в стандартите, а според близо 8% това не е начинът за подобряване на качеството.

Трябва стандарт, но трябва и контрол

Освен че е нужен единен стандарт, трябва да има и засилен контрол на качеството, категорични са потребители:

"Не само за хляба трябва да има стандарт! За всяко нещо, което слагаме на масата за ядене, трябва да има .Стандарт има за железата, за болчетата и гайките, за каучука, за пластмасите, за какво ли още не, та за храната ни ли да няма  (...) И най-вече - трябва да има контрол, стриктен контрол за изпълнението на тези стандарти. В противен случай, недобросъвестни производители (а те са достатъчно много) ще продължават да ни тровят с всякакви боклуци”, заявява участник в анкетата.

Единният стандарт би ограничил своеволията на производителите

"Трябва и хлябът да се наблюдава, както и другите стоки. Печелбарството на нашите бизнесмени е на първо място, ако може - и какво ли не биха ни предложили само и само да са на печалба”, коментира потребител.

"Не само трябва да има един и същ стандарт, но и трябва да се проверяват редовно всички хлебопроизводители. Едва сега започвам да чувам тук-там някоя добра новина за България. Ние сме българи и - най-накрая, хора, опомнете се...време е да спрем да правим всичко през пръсти. Толкова сме способни, а тази жажда за власт и пари ни развали дори и хляба, който ядем”, допълва друг.

"Задължително трябва да има стандарта за хляба. Само така могат да се пресекат своеволията на хлебопроизводителите. Но тук идва и въпросът как ще бъде следено спазването на този стандарт... да не стане като при "Стара планина”. Аз лично на стандарт "Стара планина" внимание не обръщам, някак си му нямам вяра”, признава трети.

"За всичко, което се произвежда, и съответно ние, като потребители, ползваме, трябва да има Единен български стандарт. И когато се установи, че дадена стока не отговаря на дадения стандарт, да бъде бракувана, а производителят на стоката да бъде наказан със солидни глоби”, категоричен е четвърти потребител.

Трябва най-вече подробно описание на продуктите в храните

"Хората нямат нужда от стандарти. Просто всички хлябове трябва да са с еднакъв грамаж (да може да се сравняват реално цените им) и най-вече - да са в опаковка, на която ясно и точно да е описано съдържанието (...) Но това трябва да е не само за хляба, а за всичко. Ясно, че за 3 лв. в наденицата няма месо - ама напишете какво има! Да знаем какво ядем”, категоричен е потребител.

"Стандарт трябва да има за всичко - и за хляба, и за месата, и за млякото, че и за дрехите. И описание на ясен български, с достатъчно едър шрифт - какво точно съдържа съответният продукт. И след стандарта, трябва да има безкомпромисен контрол. Защото без контрол, ще си останем същия разграден двор, в който всеки прави каквото му скимне”, допълва друг.

"Не е необходим стандарт. Това няма да попречи на производителите да произвеждат хляба, както искат и да пише, че е по стандарта. Както е и със "Стара планина”. За храните не е необходим стандарт, а просто вярна информация какво съдържат. Хората, които са достатъчно интелигентни, сами ще изберат какво да купят. Просто трябва от време на време да се правят проверки от контролните органи, за да няма измами относно качеството”, смята потребител.

Нищо няма да се промени с такава мярка

"Какъв стандарт - като на месото и млякото ли? Не, няма да го бъде”, скептичен е потребител.  

"Трябва да има единни изисквания (значи стандарт) за чистотата на материалите, от които се прави хляб. Най-наболял е проблемът, че сега правят хляба с брашно от фуражна пшеница, а цената му е за брашно от хлебна пшеница. Накратко, хлебарите ни мамят и си дават сигнали по телевизията за организирано вдигане на цените”, смята друг.

"Цената на хляба трябва да се обвърже с  минималната заплата на страната”, предлага трети.

"Вече в хляба има само набухватели. Аз съм на принципа – по-хубаво от домашния няма”, съветва четвърти.

"Хляб купуваме всеки ден. Така че, мисля, че всеки си е избрал какъв да купува. Не експериментирам и не ми трябва стандарт. Стандартът е този, който сме си избрали”, заявява на свой ред друг участник в анкетата.

"Тези стандрати са пълни глупости. "Стара планина" беше измислен за оправдание за повишаване на цените на колбасите. Не знам дали сте ги купували, пълен боклук са. Ако това е стандратът – не, благодаря. И за хляба е същото. Понеже не могат да оправдаят сега едно евентуално поскъпване на хляба, искат да измислят стандрат”, смята друг.

"Нас българите стандарти не ни "ловят". И да има, не се спазват, а и вратички много”, обобщава потребител.