Сесията на Европейския парламент в Страсбург, която стартира на 15 януари, ще е първата, на която България ще бъде представена от свои пълноправни депутати, а не от наблюдатели, както беше досега.

В Еропарламента и преди са организирани инициативи в подкрепа на сестрите в Либия. Сега кампанията "Не сте сами" събира предишни евронаблюдатели като Мария Капон и сегашни евродепутати като Евгени Кирилов.

Мария Капон: “Моите колеги депутати от десницата, заедно с колегите ми от левицата и либералите планират да продължим инициативите и да се включим в цялата кампания, която трябва да бъде кампания на всеки един от нас, на всеки българин, за това, че българските медици в Либия трябва да бъдат освободени и че това е един политически процес, на който трябва да има политически мерки. Сега просто ще ангажираме много повече нашите колеги чрез съответните политически групи, в които членуваме. Разбира се, това не означава освобождаване, ние трябва да сме наясно, че каквото и да правим, ние трябва да мислим за нещо допълнително до момента, когато нашите сестри са на свобода.”

Според Капон и Кирилов международният натиск върху Триполи трябва да продължи, а последната реч на Муамар Кадафи показва, че либийският режим започва да се чувства притиснат.

“Той е притиснат. Българските сестри вече са европейски граждани и начинът на натиск е много по-сериозен и много по-различен от това, което досега се случваше. И мисля, че това е неговата реакция на изпускане на нерви. Това изпускане на нерви още веднъж показва колко независим е либийският съд. Нашите думи, че това беше един процес абсолютен фарс се доказват от самите изявления на либийския лидер.”