
***
Вече са факт и първите проверки по изискванията за хигиена на хранителните продукти. Експерти установиха, че внедряването на системата за безопасност става поетапно.
След приемането на страната ни в ЕС влизат в сила и новите задълженията за хигиена на храните. За целта всички производители и търговци на такива продукти трябва да разработят система за безопасност, като основните изисквания са систематизирани в 7 точки.
Д-р Нели Иванова - РИОКОЗ - Велико Търново: "Тези системи могат да се разработят и във времето, защото ние сега тепърва започваме проверките и според дадените ни указания от Министерството на здравеопазването ако все още няма напълно разработена система ще издадем необходимите предписания.
В повечето търговски обекти внедряването на европейските стандарти за хигиена става поетапно.
Емил Борисов - управител на магазин за храни: "По новата система ХАСЕП, която предстои внедряване в магазина имаме сключен договор с фирма изпълнител, която ще се проведе на три етапа - в момента е в действие първи етап."
Собствениците на новооткрити обекти имат право на 3-месечен гратисен период за въвеждане на изискванията. Санкциите при откриване на нарушения варират от 2 000 до 3 000 лева.