По думите на Кадафи тези, които казват, че са създали Международния фонд, лъжат света: "Какво да кажа за тези, които мамят света, като казват, че са създали Международен фонд за подпомагане, лечение и обезщетение на заразените деца? Това е лъжа, фондът е празен”. Нито една държава или фирма не е дарила пари за децата", твърди Кадафи.

Международният фонд за подпомагане на семействата на заразените със СПИН либийски деца бе създаден на 23 декември 2005 година по инициатива на Европейския съюз. До този момент Евросъюзът и България са внесли в него най-малко 3,5 милиона евро.

В речта си Кадафи пряко обвързва съдбата на либиеца, осъден на доживотен затвор за атентата над Локърби, с тази на българските медицински сестри и палестинския лекар: "Абдел Басет ал Меграхи е невинен. Международните наблюдатели признаха, че в залата на съда е имало представители на чужди разузнавателни служби. И същите тези представители шепнеха нещо на съдиите. Това означава, че съдът е съмнителен, невалиден. И въпреки това никой не нареди Меграхи да бъде освободен. Сега ние казваме: Нека шотландският съд го освободи! Вие казвате: Не, няма да го освободим! Няма да излезе на свобода ли? Тогава и медиците няма да излязат".

В речта си либийският лидер нарича свободата на българките и палестинеца “глупости без значение" и твърди, че истинската загадка е защо те са инжектирали либийските деца със СПИН и каква е ползата на България от това.

***
Български депутати от различни парламентарни групи смятат да пренесат кампанията "Не сте сами!" и в Европейския парламент. Идеята е да се използва стартът на първата за годината парламентарна сесия в Страсбург, за да бъдат ангажирани с каузата максимално европейски депутати.

Сесията на Европейския парламент в Страсбург, която стартира на 15 януари, ще е първата, на която България ще бъде представена от свои пълноправни депутати, а не от наблюдатели, както беше досега.

В европарламента и преди са организирани инициативи в подкрепа на сестрите в Либия. Сега кампанията "Не сте сами!" събира предишни евронаблюдатели като Мария Капон и сегашни евродепутати като Евгени Кирилов.

Мария Капон: “Моите колеги депутати от десницата, заедно с колегите ми от левицата и либералите планират да продължим инициативите и да се включим в цялата кампания, която трябва да бъде кампания на всеки един от нас, на всеки българин, за това, че българските медици в Либия трябва да бъдат освободени и че това е един политически процес, на който трябва да има политически мерки”.

Евгени Кирилов: “Сега просто ще ангажираме много повече нашите колеги чрез съответните политически групи, в които членуваме. Разбира се, това не означава освобождаване. Ние трябва да сме наясно, че каквото и да правим, ние трябва да мислим за нещо допълнително до момента, когато нашите сестри са на свобода”.

Според Капон и Кирилов международният натиск върху Триполи трябва да продължи, а последната реч на Муамар Кадафи показва, че либийският режим започва да се чувства притиснат.

Мария Капон: “Той е притиснат. Българските сестри вече са европейски граждани и начинът на натиск е много по-сериозен и много по-различен от това, което досега се случваше. И мисля, че това е неговата реакция на изпускане на нерви”.

Евгени Кирилов: “Това изпускане на нерви още веднъж показва колко независим е либийският съд. Нашите думи, че това беше един процес абсолютен фарс се доказват от самите изявления на либийския лидер”.

***
Българското посолство в Триполи е направило постъпки пред либийските власти за посещение на зам.-министъра на правосъдието Маргарит Ганев при петте български медицински сестри в затвора "Джудейда". Очаква се визитата да се осъществи в близките дни.

След като пристигна в Триполи, Ганев се очаква да се срещне и с либийския защитник на медиците Осман Бизанти. Дипломатите ни в Либия вече са отправили и искане по един роднина на шестимата медици да ги посетят в периода 9-17 януари.

Отговор от официалните власти в Джамахирията обаче все още не е получен. Няма яснота и дали днес ще бъде разрешено свиждане на д-р Здравко Георгиев със съпругата му Кристияна Вълчева. Не се знае и дали в неделя посланикът ни Александър Олшевски ще бъде допуснат до среща с петте българки. Режимът на достъп до сестрите след повторното обявяване на смъртните присъди на 19 декември бе променен, без за това да е дадено официално обяснение от затворническата администрация.

В близките дни трябва да е готов и превода от арабски език на 107 страници мотиви на смъртните присъди. От 28 декември тече едномесечният срок, в който защитата на осъдените на смърт медици трябва да внесе жалба пред Върховния съд на Либия.

***
Влизането на България в ЕС ще позволи да бъде осъществен по-голям от всякога международен натиск върху Либия, заради смъртните присъди срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар. Това коментира в уебсайта си авторитетното списание "Нейчър".

В обширния си материал, който описва хода на делото и как либийският съд не се е съобразил с научните доказателства, оневиняващи българките и палестинеца, "Нейчър" припомня за писмото на Бенита Фереро-Валднер до либийското външно министерство. В писмото си еврокомисарят по външните отношения подчерта, че Европа не може да приеме присъдите и че се надява Върховният съд на Либия да ги отмени.

"Нейчър" цитира също изявлението на германския канцлер Ангела Меркел, че либийският съд е издал "ужасна присъда", както и обещанието на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, че ЕС ще продължи да оказва натиск върху Либия "не само да участва в намирането на решение, но и да намери окончателно решение".

***
bTV, вестник "Стандарт" и "Дарик радио", продължават кампанията "Не сте сами!". Всички ние ще носим лентичките с българското знаме, които станаха символ на нашата съпричастност към съдбата на медицинските сестри. В следващите дни очаквайте информация за новите съвместни инициативи на трите медии в кампанията.