Схема за застрахователни измами със задължителната застраховка "Гражданска отговорност" разби полицията в Гоце Делчев. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Благоевград днес.

За периода от 1 юни до края на юли да установени 22 такива измами. Застрахователни агенти са изготвяли фалшиви застраховки, срещу което са получавали пари от санкционирани с актове шофьори за липсата на такава застраховка, обясни началникът на РУП-Гоце Делчев Николай Тонев.

Схемата влизала в действие, след като полицаи санкционират с акт водачи на МПС, които нямали "Гражданска отговорност". Шофьорите се оправдавали, че просто не носят документа в себе си.

По закон те могат да обжалват акта в тридневен срок. За това време отивали при застрахователен агент, който им изготвял неистински документ със задна дата. При насрещна проверка измамата е разкрита, защото всеки агент е длъжен да регистрира всяка сключена полица в деня, в който е издадена. Разминаването в датите разплело престъпната схема.

Разпитани са над 100 души. Срещу 18 агенти и толкова шофьори са образувани досъдебни производства и са предадени на прокурор. По другите четири случая още се събират доказателства. Агентите ще отговарят за издаването на неистински документи, а шофьорите за ползването на същите тези документи.

Ръководства на застрахователни компании са благодариха за успешната акция. След нея нямаме нито един случай на подобно престъпление, коментира Николай Тонев.