Първи с изискванията на Европейска България се сблъскаха влизащите от Турция тираджии. От 1 януари, страната ни преустанови издаването на транзитни визи на граничните пунктове. За новия режим, Турция е била предупредена преди 6 месеца и въпреки това и днес имаше шофьори, които не знаеха.

За да разреши проблемът, днес Българското консулство в Одрин работеше извънредно и издаваше визи. Но от МВР напомнят, че новите визовите правила ще бъдат прилагани строго и всички съседни страни трябва да информират гражданите си за настъпилите промени.

Напрежение имаше и на границата с Гърция. Български шофьори бяха връщани заради нередовни застраховки. Оказа се, че срещу 10 лева допълнително върху “Гражданската отговорност”, българските застрахователи издават зелена карта, която не е валидна за Европейския съюз.

Километрични опашки задръстиха днес и Дунав мост.
Хиляди българи и румънци от граничните райони използваха възможността да преминат от другата страна на моста, без да плащат гранични такси. Промоционалното безплатно пътуване с автобуси беше организирано от общините Русе и Гюргево, като подарък за новите граждани на ЕС.

За много от новите европейци таксата от около 50 евро е достатъчно голяма пречка, за да не изминат никога десетината километра до съседния град. И за повечето днешното безплатно пътуване е първо излизане в чужбина.

Заради стълпотворението екскурзианти и от двете страни на Дунав мост се извиха дълги опашки.

Много от румънците от страната на Гюргево също излизат в чужбина за първи път. За хората от двете страни на Дунав мост остава неясно защо съседните държави, които заедно влязоха в ЕС остават разделени от високите гранични такси.