Евродепутатът повтори призива си два пъти, въпреки че самият той уточни, че съдебната процедура в Либия все още не е изчерпана.
В София, Ван Орден даде съвместна пресконференция за СПИН-процеса, заедно със съпредседателите на Съвместния парламентарен комитет България-Европейски съюз, Катрин Ги Кен и Атанас Папаризов.

Неприемливо е да се търгува със съдбата на българските медицински сестри срещу компенсации за семействата на заразените със СПИН либийски деца, заяви докладчикът за България Джефри Ван Орден и допълни, че добрите отношения между страните в Европейския съюз и Либия ще бъдат застрашени, ако процесът не завърши справедливо.

На въпрос на bTV дали смъртните присъди пречат на бизнеса между страните от Европейския съюз и Либия, Джефри Ван Орден отговори така: “Ако скандалът с медицинските сестри продължи, това ще бъде пречка, основна пречка пред Либия за включването й в международната общност, както и за включването й в икономическите взаимоотношения на средизамноморските страни. Това определено е област, в която трябва да окажем силен натиск”.

Евродепутатите бяха единодушни, че освен политиците и обществеността на Европейския съюз трябва да покаже, че не приема несправедливата присъда, защото българските медици в Либия са заложници на политически водовъртеж.