Новата система ХАСП, притесни хората от бранша, тъй като от 1-ви януари започват проверки. А те самите не знаят, какви точно са новите изисквания към тях.

Тези въпроси си задават главният готвач и подчинените му в елитен столичен ресторант. Тук вече са въвели новата система за хигиена на храните. Всеки в кухнята записва часа на приготвяне и замразяване на храната, в специална таблица се водят и имената на ястията, както и температурата, при която са приготвени.
Още от 1 януари одитори ще проверяват дали и как се спазват тези нови изисквания. Ако не се спазват новите изисквания, собствениците са изправени пред фалит.

Все още никой не може да изчисли колко ще струва на един собственик на кръчма да въведе всички нови хигиенни норми. Но само услугите на консултантски фирми по новата програма струват до осем хиляди лева за средно голямо заведение. Според експерти, всички тези инвестиции се натрупват и в крайна сметка ще рефлектират върху цените в българските кръчми.