Заради масовото струпване на хора, от Центъра за спешна помощ в София са подготвили четири линейки, които ще дежурят на връх празника. На площада няма да бъдат допускани хора с оръжие и голямо количество пиратки. Ще бъдат връщани и всички с бутилки алкохол.

Досега полицията е съставила 14 акта за незаконна продажба на пиратки, а над 36 хиляди са иззети от пазарите некачествени пиротехники.

Лекари изчисляват, че лечението на пострадалите от пиратки струва скъпо. Всяка година държавният бюджет плаща по няколко хиляди лева за щетите, нанесени само по време на новогодишните празненства.

Както всяка Нова година и тази, на пазара се изкарва всякаква гърмяща стока. При пиратките размерът няма значение. И малките, и големите може да ви докарат голяма беля. Обикновено се стига до осакатяване за цял живот, трудно е възстановяването след това, трае дълго време, струва много скъпо на държавата.

Така пиратка, купена за стотинки, може да причини хиляди левове разходи за лечение. Разходи, които в крайна сметка плащаме всички ние, данъкоплатците, докато търговците прибират печалбата.

Търговията с пиратки процъфтява и благодарение на бабаитското разбиране на българина за празник - че непременно трябва да гръмнеш една дузина пиратки, за да си отпразнувал Нова година.
2007 г. е първата ни Нова година като европейци. От нас зависи дали пак ще я посрещнем като ориенталци - с пиратки и псувни.