Как да свалите излишните килограми, без да спазвате диети? Съветите идват от ефира на "Тази сутрин”, откъдето припомнят и че над 1 млрд. жители на планетата страдат от наднормено тегло, а не малка част от проблема засяга и българите. Класацията логично е оглавена от американците, като германците пък са „лидери” в черния списък за Европа. Проблемът е не само в неправилното хранене, а и липсата на движение, особено при хората работещи в офис или не намерили никакъв начин да спортуват.

В предаването полезните съвети как човек да полага грижи за тялото си и да прави тренировки, просто не спираха. Всички те идваха от фитнес-инструктора Виктория Киркова. Тя влезе в ролята на „разбивач на митове”, разяснявайки как фитнесът не прави тялото едро, а просто го моделира, което важи с още по-голяма сила за жените.

На най-важния въпрос: "Как да отслабнем?”, специалистката изрази абсолютна позиция срещу гладуването, драстичните диети и хапчетата за отслабване, предлагайки балансирано здравословно хранене и повече спорт.

Виктория Киркова даде и съвети за дамите и показа как да преборят целулита с упражнения, които могат да се правят и в домашни условия. Тук най-важното е човек да бъде търпелив и упорит в това, което прави, без значение дали е в залата или вкъщи. Ценен съвет, който специалистката изрази, е да се спазва 2-часов интервал от последното хранене до тренировката.

Оказва се, че масъжът също е много важен, но тъй като не всеки може да отделя средства, за да отиде в студио, би било хубаво да се отделят по пет минути сутрин или вечер при вземане на душ, за да се масажират проблемните зони.

Храните, които трябва да бъдат "забравени”, са мазните и тестени продукти, както и прекалено сладките, солени и кисели неща, газираните напитки… Като допълнение, Виктория показа и упражнения, с които коремът да стане с мечтаната визия, както и такива с гирички за ръцете. Няма никакво значение дали те ще се правят сутрин или вечер, важно е човек да има желание и да не ги забравя.    

Виктория представи и съвети за "пасивни” упражнения с отпускане и свиване на мускулите на коремната стена, които са изключително подходящи за хора, които прекарват доста време пред телевизора или компютъра.

Конкретни съвети как да изгорим 100 калории за 15 минути също не липсваха. Тази енергия се съдържа в едно блокче шоколад, 100 гр варена царевица или 250 мл бира. Здравословното им изгаряне става с половин час чистене на дома, гладене, готвене или пък 20 минути метене, работа в градината или активна игра с децата, но ако сте фенове на спорта, то 10 минути плуване, тенис или подходящия за сезона плажен волейбол, гарантират резултата. Ходенето 25 минути или четене от час и 40 минути вършат същата работа.