Няма ограничения за броя на работниците и професиите. Одобрените ще могат да заминат със семействата си. Агенцията по заетостта ще пресява кандидатите. За подписването и ратификацията на спогодбата обаче все още не са определени дати.

В началото на годината португалското Министерство на труда обяви, че се нуждае от 20 000 работници. Вакантните места са в строителството, земеделието, туризма и здравеопазването. До влизането в сила на спогодбата българите могат да търсят работа чрез лицензираните посреднически фирми.

Информация за лицензираните посреднически фирми може да се открие в интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика или в бюрата по труда.

Галина Александрова от Агенция по заетостта обясни, че "след влизането на спогодбата, вероятно получените разрешения на основание договор с работодател може би ще бъдат невалидни".

Във всички случаи, дали ще се започне легално работа в Португалия, решават португалските власти. За целта е необходима работна виза, издадена от посолството в София.

Посланикът на Португалия у нас, Паулу Тиагу Фернандеш Жерониму да Силва, каза, че за работна виза се изисква трудов договор, надлежно одобрен от португалските власти. Кандидатите също така трябва да докажат, че се в добро здраве и не са осъждани.

От 2001 година португалците са издали 180 работни визи за българи. За същия период нито един нашенец не е репатриран. Най-честите нарушения остават работа на черно и пресрочването на допустимия престой.