Освен него са загинали още шестима от двадесетте пътници. Пострадалите са приети в болница в тежко състояние.

Инцидентът станал в Ермаковския район, близо до град Абакан, в южната част на Красноярския край. Хеликоптерът "Ми-8" паднал от 30 метра височина, след като се оплел в електрически проводници. Генерал Лебед и придружаващите го лица, сред които журналисти, пътували за откриването на нова ски писта в планината.

Причината за катастрофата е лоша видимост. Това са предварителните заключения на разследващата комисия, начело с министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу, сформирана незабавно по заповед на президента Путин.
Тази вечер правителствената комисия ще посети мястото на инцидента.

Александър Лебед е роден на 20 април 1950 г. в град Новочеркаск. През 1969 г. постъпва в Академия за парашутисти, след което бързо прави военна кариера. В периода 1981г.- 1982 г. командва батальон в Афганистан. Лебед изиграва решаваща роля по време на пуча срещу тогавашния съветски президент Михаил Горбачов през 1991 г. Превратаджиите нареждат на войските му да обсадят централата на руския президент Елцин в Москва, но Лебед отказва. През 1995 година, след скандал с тогавашния министър на отбраната, Лебед е принуден да се оттегли от армията. Същата година влиза в политиката, след като е избран за депутат в Руската Дума. На следващата година се кандидатира за президент редом с Борис Елцин и успява да спечели 15%. През 1996 г. успелият му конкурент го назначава за шеф на президентския Съвет за сигурност. По време на четиримесечната си служба на този пост Лебед успява да прекрати военния конфликт в Чечения, преди Елцин да го уволни. През май 1998 година генералът е избран за губернатор на обширния Красноярски район. Мнозина смятаха, че ще използва поста като трамплин за втори опит в президентската надпревара, но той отказва да се кандидатира.

Тялото на генерал Лебед ще бъде пренесено в Москва, където, по негова молба, ще бъде погребано в Новодевичевското гробище.