Законът за бюджета на Здравната каса съдържа нови тестове, които противоречат на действащ в момента друг закон - за здравното осигуряване. Новите тестовете обезсмислят преговорите, защото позволяват на Здравната каса еднолично да взима решения и да променя условия, а българският лекарски съюз няма вече да подписва Националния рамков договор.

Ако депутатите гласуват засилени правомощия на здравната каса, лекарите ще подновят протестите си. Следващата седмица по темата ще заседава и тристранният съвет на управляващата коалиция. В същото време след като вчера представители на Националната здравно-осигурителна каса не се явиха на преговорите, днес лекарския съюз и касата отново преговарят за подписване на Национален рамков договор.

Националната здравна стратегия, националната здравна карта и екшън план за здравеопазването- тези три документа ще бъдат разгледани по време на заседанието на тристранния съвет на управляващата коалиция. Това съобщи здравният министър проф. Радослав Гайдарски.

Здравният министър определи като политически спекулации ескалирането на дебатите по здравната тема през последните дни.
Според министър Гайдарски предвидените пари за здраве следващата година са повече от тази. Освен това от спестени пари на Здравното министерство от тази година, 19 милиона лева ще бъдат пренасочени за ремонти и други капиталови разходи за болниците. Според здравния министър здравните заведения тази година на се натрупали дългове, но отново заяви, че университетските болници и Пирогов трябва да имат друг статут и финансиране.