Сега с тази промяна, текстът отново влиза в пленарна зала утре, за прегласуване.
От това какво ще гласуват депутатите и дали ще оставят засилени правомощията на здравната каса, зависи и дали ще бъдат подновени протестите на лекарите.

В разрешаването на споровете за парите за здраве, се намесва и Тристранният съвет на управляващата коалиция. Той ще заседава по темата следващата седмица, съобщи вицепремиерът Емел Етем.
По думите й, управляващите трябва да приемат и заявят ясна позиция пред българското общество, какво ще се случва с здравето му.

В края на всяка година има конфликт между здравната каса и лекарите за това при какви условия и за какви пари ще бъдат лекувани пациентите. Тази година договор все още няма, но законодателни промени създават възможност за решение. Проблемът е, че Законът за бюджета на здравната каса съдържа нови тестове, които противоречат на действащ в момента друг закон - за здравното осигуряване. Оказва се, че вносителят в лицето на МС е подведен.

Новите тестовете обезсмислят преговорите, защото позволяват на здравната каса еднолично да взима решения и да променя условия. Лекарите заплашват със стачки.

Следващата седмица здравната тема е в дневния ред на Тристранния съвет на управляващата коалиция.