Според него, сътресения в здравната система няма да има. Обсъждат се варианти да се въведе регламентирано доплащане от пациентите, но това трябва да бъде решено със закон.

В много страни здравноосигурените пациенти доплащат за лечението си, като това е регламентирано със закон. В Япония например гражданите доплащат по 30% от стойността на медицинската услуга. И в България се обсъждат тези варианти.

Здравнят министър каза още, че за следващата година в бюджета на министерството има повече пари за капиталови разходи, което означава повече ремонти.

“Тези пари, които сме ги отделили те трябва да отидат именно за ремонти и за купуване на апаратура, 66 милиона, точно два пъти повече пари ще имаме от тази година”, бе категоричен Гайдарски.

Здравният министър откри ремонтираното отделение по гастроентерология и онкохирургия на Александровска болница. Средствата са осигурени от министерство.

Здравното министерство подготвя и промени в диспансера за бъбречно трансплантирани пациенти. Там в момента върви проверка на главния лекар доц. Емил Паскалев, за когото ви разказахме в bTV новините.

До края на годината в Александровска болница ще отворят врати още два нови операционни блока.